URkraft – bevægelsen mod arbejdsmarkedet starter i fællesskabet
I tilbuddet URkraft – mænd, natur og fællesskab bruger vi naturen og mandefællesskabet som metodisk ramme i vores arbejde med at skabe tillid, relationer og fællesskab mellem mandlige borgere i udsatte positioner.
Det gør vi, for at borgerne kan danne værdifulde netværk og – individuelt og i fællesskab – identificere g(l)emte ressourcer og kompetencer og dermed starte en bevægelse mod arbejdsmarkedet i form af praktik eller lønnede timer hurtigst muligt sideløbende med deltagelse i indsatsen.
Virkeligheden virker – det gør naturen og fællesskabet også
Vi ved bl.a. fra JobFirst og BIP-projektet, at virkeligheden virker.
Vi ved også fra forskning og undersøgelser, at ophold i naturen og fællesskabet i form af at føle social integration virker positivt på vores mentale sundhed.
Og for de borgere, der af den ene eller anden grund står i udsatte positioner, og hvor virkeligheden ikke virker i første omgang, er der brug for at styrke deres mentale sundhed og tro på egne evner, før virkeligheden for alvor virker.
Fordi vi ved, at virkeligheden virker, så har vi i indsatsen fokus på så hurtigt så muligt at få etableret løntimer eller praktik til den enkelte sideløbende med deltagelse i vores indsats.
URkraft-indsatsen må dog aldrig stå i vejen for en virksomhedsrettet indsats. Derfor planlægges den enkeltes deltagelse i URkraft, således det passer med deltagelsen i den virksomhedsrettede indsats. Når den enkelte er startet op i en virksomhedsrettet indsats, har vi fuldt fokus på, hvordan vi kan fastholde den enkelte i de lønnede timer eller praktikken, så han for alvor bider sig fast op opnår fast tilknytning til arbejdsmarkedet.
Hvad laver vi?
Gennem forløbet træner vi at være en aktiv del af et fællesskab, der på flere måder afspejler det at kunne indgå i et arbejdsfællesskab.
Vi vandrer i skoven, arbejder med vores fysik, bygger tømmerflåder, sanker og hugger brænde, laver bål og bålmad, brygger bålkaffe og snakker – i tillidsbaserede samtaler – om emner, der vedrører mændenes bevægelse mod arbejdsmarkedet.
Indsatsen er designet og udviklet af Mandefællesskabers stifter, Bo Johannes Thiesen, og drives og faciliteres af Mandefællesskabers team og samarbejdspartnere.
Her kan du du læse, hvad vi mener med, og hvordan vi bruger begrebet udsatte positioner i vores arbejde med mændene.